Tuesday 19 March 2013

Murtabak Maggi yang yummeh!

Assalammualaikum W.B.T....
 
 
Sekarang nak cerita sikit pasal resepi buatan sendiri, cehh buatan sendirilah sangat padahal dah ramai orang yang buat. Yelah-yelah, buatan ramailah ye...iaitu murtabak maggi ^_^ Sedap sangat. Ramai jugak yang tahu resepi ni tapi ada jugak yang tak tahunya. Mak kata kalau makan macam ni sihat sikit sebab mee maggikan disalut dengan lilin. Daripada buat cara segera tu, baik buat yang macam ni. Rebus dulu mee maggi tu, bagi lembut-lembut kembang-kembang lepas tu buang air dia yang ada lilin tu. Perencah dia pun tak lah elok sangat tapi tak pelah, demi nak ada rasa magginya tu. Pecahkan telur, tak kiralah nak banyak mana asalkan dapat balut mee maggi tu nanti. Lepas tu masukkan perencah maggi pulak dalam mangkuk. Kalau nak tambah bawang ke carrot ke sayur ke, boleh. Lagi banyak sayur lagi sihat. Lepas tu kacau sebati and masuklah maggi yang dah rebus tadi tu. kacau-kacau and masaklah. Masak macam masak telur dadar je, senangkan?. Eh, terasa macam chef pulak. Perasan je lebih, Hehehe. Jadi chef sementara jelah selama 11 minit menaip ni.
 
 
 
 
Dalam gambar ni memang namapak tak berapa nak sedap tapi sebenarnya sedap maklumlah kita ni memang tak pandai sangat nak ambik gambar. Makan dengan sos cili life thai sedaplah jadinya, hehehe. Untuk minum petang sesuailah. Makan dengan mak sambil suap-suap. Haha, berangan jelah nak suap-menyuap tu, tak pasal-pasal mak pandang semacam je nanti. Menyeramkan je. Siapa yang tak pernah cuba tu nanti buatlah.
 
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment